Perfecționismul – Calitate sau defect ?

Un binecunsocut model al perfecționismului este cel dezvoltat de către Frost, Marten, Lahart & Rosenblate (1990), conform căruia șase componente esențiale definesc perfecționismul: 

 

standardele personale,

organizarea,

grija față de greșeli,

îndoieli în ceea ce privește propriile acțiuni,

expectanțele parentale și

criticile parentale.

 
Cea mai proeminentă este setarea unor standarde foarte ridicate în ceea ce privește performanța personală, acompaniată de tendința unor evaluări critice ale comportamentului personal (Frost et al., 1990). Problemele care ar putea apărea și care sunt asociate cu perfecționismul sunt, cel mai probabil, asociate mai puternic cu aceste evaluări negative decât cu setarea unor standarde ridicate. Literatura de specialitate descrie diferite astfel de tendințe negative de evaluare. Una dintre acestea se referă la nivelul de îngrijorare în legătură cu greșelile, care ar putea afecta performanța unei persoane. 
 
Diferența dintre perfecționismul funcțional și cel disfuncțional constă în faptul că perfecționismul dezadaptativ e definit de îngrijorări în legătură cu orice greșeală, indiferent de gravitatea ei precum și de percepția că standardele personale nu au fost satisfăcute. Astfel, acțiunile perfecționiștilor sunt îndreptate înspre evitarea eșecului și nu înspre nevoia de realizare.  
Conform lui Burns (1980), această teamă de eșec e caracterizată printr-un stil de gândire alb-negru (performanța trebuie să fie perfectă, altfel e lipsită de valoare). 
 
 
O altă componentă a perfecționismului este un sentiment de îndoială în legătură cu calitatea propriei perfromanțe.
 
 
 
O componentă esențială pare a fi valoarea acordată expectanțelor parentale și evaluărilor părinților în ceea ce privește performanțele personale. Perfecționiștii simt că părinții lor au setat standarde înalte, pe care ei nu le pot îndeplini, iar acest eșec ar putea însemna pierderea dragostei și acceptării parentale
 
O ultimă componentă a perfecționismului ar fi supraestimarea ordinii, preciziei și organizării.
 
 
 
Te invit să stai pe aproape – urmează în curând un articol despre modalitățile prin care putem depăși această nevoie de perfecționism!
 
Cu drag,
 
 
 
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s